Основні тенденції на ринку проєктної дистрибуції
≈ 6 хвилин читати

Тенденції останніх років на ринку проєктної дистрибуції – незмінні. Котрий рік поспіль зростає попит на надання комплексних рішень і продуктів під ключ. При цьому все більше клієнтів цікавляться замовленням проєкту з нуля, включаючи консалтинг дистрибутора для постановки коректної задачі, складання ТЗ і безпосередню розробку проєкту – від підбору варіантів рішень до його фінальної реалізації. 

У минулому році партнери MTI проявляли інтерес до проєктів в області віртуалізації офісних рішень, до важких систем для обробки і зберігання даних, а також спостерігався попит на обладнання із забезпечення бездротової передачі даних. Все це безпосередньо корелює з вектором розвитку ІТ-індустрії, спрямованим на відхід від дротових рішень, на розширення інфраструктури датацентрів, автоматизацію та оптимізацію процесів на всіх рівнях.

НАЙБІЛЬШ ЗАТРЕБУВАНІ РІШЕННЯ В ОБЛАСТІ ІТ І КІБЕРБЕЗПЕКИ В 2019 РОЦІ  

В Україні за останній рік дуже активно розвивалися рішення в сфері зберігання даних, спрямовані на оптимізацію та прискорення їх збору та обробки. Також завдяки розвитку ринку мобільного зв'язку активно відбувалося нарощування мережевої інфраструктури, як у сфері бездротових технологій, так і в дротовому сегменті.  

Також в минулому році відчувався попит на хмарні рішення і програмне забезпечення. На західних ринках це вже усталена тенденція – там основне зростання витрат на цифрові технології припадає на b2b-сегмент. Однак в Україні цей тренд лише зароджується і попит на залізо набагато перевищує попит на програмне забезпечення.  

У той же час в нашій країні активно розвиваються і зростають SaaS-рішення. За минулий рік в Україні кількість SaaS-компаній перевищило 130. Компанії такого типу швидко ростуть і привертають більшу кількість інвестицій саме в силу затребуваності подібної моделі. Найчастіше мова йде про хмарні рішення – як загальносвітового рівня, так і заточені під конкретний локальний ринок.

ПРОГНОЗИ НА 2020 РІК  

Незважаючи на те, що Україна поки помітно позаду відносно західних країн, де всі рішення щодо покупки і розгортання інфраструктури виходять з потреб забезпечення роботи софту, ми все ж активно рухаємося в цьому напрямку. Уже сьогодні, поки великий бізнес все ще зайнятий розгортанням локальних ЦОДів, закуповуючи з цією метою величезну кількість заліза і інвестуючи істотні суми у його оновлення – середній бізнес слідом за малим мігрує в напрямку використання великих міжнародних дата-центрів.  

Компанії поступово переходять від інвестування в створення власних software-продуктів до використання пакетних рішень великих міжнародних брендів. При цьому, надаючи перевагу отриманню відразу повного пакета – від розміщення до спеціалізованого ПЗ по вже згаданій SaaS-моделі.  

Не менш важливим фактором розвитку ринку є всепоглинаюча діджіталізація. Слідом за комерційним сектором істотну зацікавленість у переході на діджитал-канали роботи і комунікації з населенням показав і державний сектор нашої країни. За ним вимушено потягнулися і гіганти ЖКГ-індустрії. Все це вже в найближчі роки складе гігантські потоки і масиви даних, які необхідно зберігати в електронному вигляді. А компанії будуть змушені нарощувати обчислювальну потужність техніки. Таким чином, попит на обладнання, здатне зберігати і блискавично обробляти значні обсяги інформації, безумовно збережеться.  

Наступним вектором розвитку можна назвати перехід на бездротові технології. На сьогодні в Україні в цьому напрямку активно рухаються торгові і бізнес-центри, а великий бізнес активно дивиться в бік посилення кібербезпеки. Втім, у цій сфері все ще досить популярною залишається економія на аудиті на користь вже готових рішень. Але і тут при зростання обізнаності фахівців з безпеки помітна тенденція до зміни в бік персоніфікації рішень.  

РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ КОРПОРАТИВНИХ ІТ-РІШЕНЬ

Зростання ринку корпоративних ІТ-рішень було закладено ще на початку року. Однак у зв'язку з політичною ситуацією цей процес істотно сповільнився і не досяг прогнозів 2018 року. Проте відкладений попит існує і він неминуче буде реалізований в 2020 році. Особливо, з огляду на те, що з посиленням гривні бізнесу стає все вигідніше вкладатися в ІТ-рішення, що раніше складали для нього найбільше фінансове навантаження.  

За даними MTI hi-tech дистрибуція в 2020 році проєктна дистрибуція за багатьма категоріями перевищить динаміку ринку споживчих ІТ-товарів. Досить великим попитом будуть користуватися системи зберігання даних і серверні рішення, також істотно зросте попит на мережеве обладнання.  

Крім того, відповідно до очікувань експертів наступного року може відбутися певний перерозподіл часток ІТ-ринку: постачання обладнання може трохи скоротитися за рахунок зростання продажів сервісів і програмного забезпечення. В цьому плані ми потроху почнемо наздоганяти Європу.

Крім того, активно будуть рости smart-city-проєкти, спрямовані на створення розумних міст. Реалізація подібних проєктів призведе не тільки до зростання ринку проєктної дистрибуції, а й до поліпшення рівня життя в українських містах.  

Оригінал статті доступний на pcweek.ua.


Наступна стаття
МТІ hi-tech дистрибуція – один із найуспішніших українських брендів за версією «Власть Денег»
Традиційний рейтинг бізнес-видання включає популярні бренди компаній із різних галузей українського бізнесу.
Детальніше